Pers

Het Gemeente Nieuws, vrijdag 15 februari 2019

GOOOG EN THE NEW VOICES MET OPERA MEETS MUSICAL

Zevenaar - Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) heeft voor het concert op 23 februari The New Voices uitgenodigd om aan dit concert mee te werken. Ofschoon het GOOG bekend staat om haar brede repertoirekeuze is deze insteek uniek te noemen.

Opera- en Musical liefhebbers vinden elkaar in een fantastisch concert, waarbij een gezamenlijk programa tot één van de weinig gorganiseerde landelijke concerten op dit gebied. Het GOOG is een sterk, ervaren theaterkoor met brede repertoirekennis. Jaarlijks brengt het een operaproductie of een galaconcert met hoge kwaliteit, waaraan in de loop der jaren veel bekende operasterren aan meewerkten. The New Voices uit Zevenaar ontwikkelde zich, vanaf 1990 van koor tot zang- en theatergroep. Zingt van klassiek tot pop, met en zonder begeleiding. Brengt iedere twee jaar een avondvullende show met live band op de planken van het plaatselijke theater. Bij het landelijke tweejaarlijkse BALK TopFestival in De Doelen in Rotterdam werd de groep derde in de Topklasse. De allerhoogste landelijke klasse voor grote koren in de lichte muziek. Dirigent GOOG: Hans Lamers. Vleugel: Chris Kok. Dirigent The New Voices: Gerben Kruisselbrink, Vleugel: Hetty van Woerkom. Kaarten te verkrijgen voor 17.50 euro bij het Kunstwerk, 085 0409971 aan de kassa op di, wo en vr. van 11.00 - 14.00 uur. Aanvang concert 20.00 uur.


De Gelderlander, donderdag 7 februari 2019
Door Kelly Heerink

ALS DE OPERA EEN MUSICAL ONTMOET

Een opvallend concert op 23 februari in Zevenaar: 'Opera Meets Musical". 
'Hetis eigenlijk gezongen toneel. "

Zevenaar/Velp

Houd de torso recht en sterk. Adem in, en...komt ie!",zeg dirigent Hans Lamers richting het vijftigkoppige koor dat voor hem zit. Tijdens het oefenen van Verdi's Aida onderbreekt hij elke zin. "Ik hoor hele rare teksten. Focus je op wat er staat. " Het ensemble Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) schaaft aan de uitspraak, de klemtoon en de toonhoogtes voor het aankomende concert Opera Meets Musical met het Zevenaarse regiokoor The New Voices. "We voelen ons vereerd dat we zijn uitgenodigd. Wel vaker werken we samen met koren en verenigingen, dat is ook onze insteek", zegt Ben Mooiweer van The New Voices.
In 2017 werd de zang- en theatergroep tijdens het BALK TOP festival derde in de hoogste landelijke klasse voor grote koren in de lichte muziek. Lamers: In samenwerking met Amsterdam Musical gaven we onlangs drie concerten Opera Meets Musical en dat beviel erg goed. We waren eigenlijk nog niet uitgekeken op het repertoire. Vandaar deze spinoff. Loes Emmerink van GOOG heeft er zin in. "We hebben veel ervaring en mooie stemmen in huis. Daarbij zijn we allemaal bedreven, net als Hans. Emmerink heeft een goed inlevingsvermogen. "En dat moet ook wel, je inleven in de tijdgeest. Waar gaat de tekst nou daadwerkelijk over? Het draait niet alleen om het stemgeluid, maar ook om het theatrale element. Het is eigenlijk gezongen toneel. "Eén van de nummers die de koren samen ten gehore zullen brengen is Caroussel (Rodgers en Hamerstein). "Bij het grote publiek beter bekend als You'll never walk alone van Lee Towers. "Gerben Kruisselbrink, de dirigent van The New Voices, heeft dit nummer prachtig gearrangeerd. "

Wekelijks repeteert GOOG in Zalencentrum Parkstaete in Velp. Ook lid Henk Serné is aanwezig. Hij zingt inmiddels 49 jaar bij GOOG. Naar eigen zeggen kan hij nog prima mee. Niet alleen qua stem, maar ook fysiek. "We zitten dan ook niet enkel met de map bladmuziek op schoot te zingen. "Met een rechte rug en de handen steunend op zijn benen zingt Henk Serné met volle overtuiging de liederen. Nadat alle zinnen stuk voor stuk zijn doorgenomen, gaat iedereen staan en wordt het hele nummer gezongen. "Als operazanger ben je nooit uitgeleerd", vindt Serné. Of musical wel in zijn straatje past? 'Niet altijd. Maar sommige nummers vind ik wel goed. Als solist heb ik ook een mooi aandeel. "The New Voices wil alles kunnen zingen. Mooiweer: "om het jaar geven we altijd een grote zangtheatershow in Het Musiater. De laatste keer traden we vijf keer op voor een uitverkochte zaal: een verhaallijn met popliedjes, kleinkunst en natuurlijk ook klassiek. "

Opera Meets Musical, zaterdag 23 februari 20.00 uur in het Musiater te Zevenaar. Kaarten kosten 17.50  euro per stuk en zijn te bestellen op liemerskunstwrek.nl of aan de kassa (voor openingstijden bel 085 - 04099712)


De Gelderlander, de Vallei
22 november 2018 Veenendaal/Arnhem

Opera ontmoet musical met zo'n honderd zangers uit Gelderland.

Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) biedt samen met het Amsterdams Musical Concertkoor een concert aan liefhebbers van zowel opera als musical in Veenendaal. De meer dan honderd zangers uit Gelderland vinden elkaar bij dit concert en presenteren een programma met onder meer Aïda van Verdi, Aïda van Elton John & Tim Rice en Romeo et Juliette van Gounod, Les Miserables en West Side Story. Het GOOG stond eerder in theaters in Nederland en werkte mee aan een aantal televisieproducties. Het Amsterdam Musical Concertkoor vormde het koor bij de musical Jesus Christ Superstar en een theaterprogramma met Henk Poort en Danny de Munk. De concerten worden gegeven op vrijdag 23 november in Musis in Arnhem en zaterdag 1 december in Theater de Lampegiet in Veenendaal. Kaarten reserveren op reserveren@lampegiet.nl of 0318-540141. Aanvang beide voorstellingen om 20.00 uur. Kijk voor info ook op www.goog.nlEdese Post, Ede
21 november 2018 door Henk Jansen.

OPERA MEETS MUSICAL IN DE LAMPEGIET
Zaterdag 1 december in Veenendaal.

' Met opera meets musical brengen we dit jaar een bijzondere voorstelling op de planken in theater De Lampegiet in Veenendaal. Wat muziek betreft is het beste te spreken van een kruisbestuiving. Musical ontmoet opera en opera maakt kennis met musicalmuziek. We trappen met het concert af op vrijdag 23 november in de Muzenzaal van Musis inArnhem. Een week later, zaaterdag 1 december, staan we op de bühne in De Lampegiet in Veenendaal.

Veenendaal - Bovenstaande woorden zijn van Tineke Ouwendijk (74). Zij is al 50 jaar lid van het GOOG (Gelders Opera- en Operette Gezelschap) een koor waarvan een groot deel van de  leden uit Veenendaal, Wageningen, Ede en Arnhem komt. Tineke maakte maar liefst 46 jaar als eerste sopraan deel uit van het koor, dat zowel landelijk als over de verre landsgrenzen veel bekendheid geniet. "Zingen is er niet meer bij. Tijdens een operatie zijn mijn stembanden geraakt. Helaas. Ik kijk echter terug op mooie jaren', weet Tineke.

Publiciteit
De inwoonster van Ede kan zich voor het GOOG nu nog meer richten op haar hoedanigheid als PR-lid.  Deze functie, die echt veel omvattend is, bekleed ik ook al een aantal decennia lang. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de kaartverkoop van de voorstellingen. Zoals dus ook voor de komende voorstellingen in Musis en De Lampegiet. We kijken weer reikhalzend uit naar het optreden in het Veenendaalse theater. We komen graag elk jaar naar Veenendaal. We staan als koor in de abonnementencyclus. Onze optredens geven we meestal tegen het einde van het jaar. We voelen ons als gezelschap thuis in De Lampegiet. Het is een pracht van een theater en de samenwerking is uitermate goed. "Meer dan honderd zangers en zangeressen staan straks op de planken in Arnhem en Veenendaal.  Tineke: We gaan er een bijzondere voorstelling van maken. Dat doen we met als GOOG met het Amsterdams Musical Concertkoor (AMCK). Dit concertkoor heeft in een tijdspanne van vijf jaar naam gemaakt in het brengen van musicalproducties. Naast de eigen concerten verleent het koor ook regelmatig medewerking aan andere projecten. Werkte samen met de bekende Henk Poort en Danny de Munck. Het heeft een eigen sound en een uitgebreid repertoire. Nog steeds zoekt het de uitdaging. Naar de samenwerking met het GOOG wordt door de leden van het Amsterdamse koor uitgekeken. "Het GOOG staat ook op vrijdag 23 november en zaterdag 1 december weer garant voor een mooi optreden. Samen met het AMCK. Waar opera en musical en andersom elkaar aanvullen en versterken. Inmiddels is de kaartverkoop voor de voorstellingen, die beide een aanvangstijd van 20.00 uur kennen, begonnen. Kaarten zijn te bestellen bij genoemde theaters en via www.goog.nl


De Rijnpost, Veenendaal.
15 november door Henk Jansen
Het GOOG in de Lampegiet met verrassende samenwerking.
Veenendaal -
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap staat op 1 december in Theater De Lampegiet. Het gezelschap werkt tijdens dit concert samen met het Concertkoor van Amsterdam Musical. Opera Meets Musical zit vol prachtige muziek en belooft voor ieder wat wils, het publiek zal genieten van nummers uit Romeo en Julia, Don Carlos, South Pacific, Caroussel met daarbij You'll never walk alone.

Opera Meets Musical
Muziekvoorstelling Opera Meets Musical is een bijzondere samenwerking door de twee verschillende muziekgenres. Het GOOG en AMCK weten hun krachten te bundelen en een avond te creëren waar het publiek niet stil kan zitten. Het repertoire van het GOOG stond altijd al als breed bekend, maar deze samenwerking is zeker uniek. Deze avond geniet het publiek van nummers uit Aïda, Don Carlos, Les Misérables, Oklahoma en Roméo et Juliete. Beide gezelschappen brengen grote koorwerken en een volledige cast mee.

Sinds 1954
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap heeft sinds de oprichting 1954 als streven om het programma af te stemmen op de verlangens van de bezoekers. Daarnaast zijn ze niet bang om bijzondere productie te produceren in diverse theaters. Het GOOG heeft in meerdere landelijke theaters gezongen, de hoge kwaliteit van de zangers zijn een vast gegeven.


Meer informatie.
De bezoekers kunnen op 1 december om 20.00 uur naar dit concert luisteren. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 25,00 via www.lampegiet.nl


Lunterse KrantWoudenberg 120180413 11054106
8 april 2018 plaatselijke krant.

RIEU CONCERT MET HARMONIEGEZELSCHAP 'FIDELIO' EN HET GOOG IN WOUDENBERG.
Zaterdag 7 april staat sporthal 'De Camp" in het teken van een heuse concertavond a la André Rieu. Op deze avond komen een keur aan muziekstukken voorbij die zo kenmerkend zijn voor de succesvolle concertavonden van het  orkest van André Rieu. Aan deze avond werkt het gerenommeerde GOOG  (Gelders Opera- en Operette Gezelschap uit Arnhem) mee. Talloze solisten en het groot Harmonieorkest van Fidelio en het GOOG zullen trachten u een even zo sfeerrijke en gevarieerde concertavond te bezorgen.

GOOG
Het GOOG is een sterk, ervaren muziektheaterkoor met brede repertoirekennis. Het gezelschap heeft de beschikking over een groot koor, ensemble en solisten. Sinds 40 jaar werkt het GOOG mee aan diverse t.v. producties zowel in Nederland als België. Een willekeurige greep uit de veel bekeken programma's waaraan het GOOG haar medewerking verleende. Muziek uiit Duizenden, Prinses Beatrixfonds, Kerstshow met Christina Deutekom, Nationaal Songfestival met Gerard Joling, het Unicef Gala. Andrea Bocelli, Una Voce Particolare. Op uitnodiging van Marco Bakker heeft het GOOG een tournee gemaakt met de productie Weens Operette Gala. In 4 weken kris-kras door Nederland langs alle grote theaters en concertzalen. Het laatste concert in deze serie was inTheater Carré. Hier werden televisieopnames gemaakt van dit concert. Deze opnames werden 2 x uitgezonden door omroep Max. Deze bijzondere avond wordt u van harte aanbevolen. Kaarten a € 15,00 zijn in de voorverkoop vanaf maandag 12 maart verkrijgbaar bij Boekhandel Van Lunteren te Woudenberg. Locatie: Sporthal ' De Camp" . Het concert begint om 19.30 uur. Zaal open: 19.00 uur.

De Gelderlander, 7 november 2017
Veenendaal

KINDERKOOR SPECIAAL ONDERWIJS DOET MEE MET OPERAGEZELSCHAP.
Het schoolkoor van de basisschool voor speciaal onderwijs SAM in Doetinchem gaat mee doen aan optredens van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap(GOOG) in Arnhem en Veenendaal. Het schoolkoor zingt mee bij een aantal uitvoeringen van de Carmina Burana . Die stan onder leiding van dirigent Hans Lamers en regisseur Bernd Duenk en het is een stuk van Carl Orff dat gezongen wordt door koor en solisten van het GOOG. Het stuk werd in 1935 gecomponeerd en bestaat uit drie delen: liefdesliederen, drank- en gokliederen en de zinnelijke liefde. Carmina Burana worddt muzkaal begleeid door slagwerkgroep002 Percussion en pianoduo Chris Kok en roland Aalbers. In Arnhem is het concert 9 december om 20.15 uuur in het het Stadstheater. In Veenendaal is het optreden 16 december om 20.00 uur in Theater de Lampegiet. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.goog.nl en bij de desbetreffende theaters.


Edese Post, 7 september 2016

TINEKE OUWENDIJK VOORZITTER GOOG

Ede - Tineke Ouwendijk is de nieuwe voorzitter Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Ouwendijk heeft eerder de functie van secretaris en publiciteit en marketing vervuld. Voor 2017 heeft het GOOG weer grootse plannen. November 2017 zal in het Stadstheater Arnhem en Theater de Lampegiet Carmina Opera worden uitgevoerd. Heel bijzonder zal zijn dat deze scenisch zal worden uitgevoerd. Diverse partijen zullen ingevuld worden door eigen solisten en ensemble.

Wilt u met de Carmina Burana meedoen, opgeven kan via secretariaatgoog@gmail.com


Ede Stad, 7 september 2016

TINEKE OUWENDIJK VOORZITTER GOOG.

Edese neemt stokje Van der Kolk over.

Ede: Tineke Ouwendijk is per direct voorzitter van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Ze neemt het spreekwoordelijke stokje over van Annelies van der Kolk, die haar functie onlangs neerlegde. Ouwendijk is 40 jaar secretaris geweest en deed daarbij ook nog de publiciteit en marketing. Naast de functie van voorzitter zal ij ook de publiciteit en marketing erbij blijven doen.

Het GOOG heeft in vele landelijke theaters gestaan. Twee jaar geleden waren ze uitgenodigd voor een theatertournee samen met marco Bakker, orkest l 'Orchestra Particolare en als dirigent Jan Stulen. OOk heeft het gezelschap in vele telvisieprogramma's haar medewerking verleend. In de loop der jaren is het GOOG uitgegroeid tot een semi professioneel gezelschap en weet menige televisiezender in Nederland en Belgie het GOOG te vinden. Het GOOG brengt avondvullende producties/concerten waarbij koor en (eigen) solisten een keur aan opera, operette en musicalnummrs ten gehore brengt. "Indien iemand een goeie stem heeft, dan bestaat de mogelijkheid dat er solistisch gezongen mag worden, maar een goeie plek in het Vocaal Ensemble GOOG is ook niet te versmaden", vertelt Tineke Ouwendijk."Daarnaast zingt iedereen mee met de andere koorleden, waarbij het noodzakelijk is dat iemand in het koor ook een redelijke stem moet hebben "

Lamers  Het GOOG staat al jaren onder leiding van dirigent Hans Lamers, waarbij pianist Chris Kok de muzikale begeleiding voor zijn rekening neemt. Voor 2017 heeft het GOOG grootse plannen. Ouwendijk: "November 2017 zal in het Stadstheater Arnhem en Theater de Lampegiet, Veenendaal Carmina Burana van C. Orff worden uitgevoerd. Heel bijzonder zal zijn dat deze scenisch zal worden uitgevoerd. Diverse partijen zullen ingevuld worden door eigen solisten en ensemble." In 2018 voert het GOOG een bekende operaproductie uit in het Stadstheater Arnhem, Theater de Lampegiet, Veenendaal en Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Meer inforamtie over het GOOG is verkrijgbaar via e-mail: secretariaatgoog@gmail.com of telefoonnummer 06-27464640tineke pb

De Gelderlander, dinsdag 15 december 2015

SAMEN ZINGEN IN SCHUILPLAATS EUSEBIUS

Luisteren naar de burgemeester en naar de dominee. Maar vooral ook samen zingen. Zondag is het weer zover.
door Peter Kemperman

Raar maar waar. Arnhem heeft zijn eigen 3JS. Ze maken geen weeïge Nederpop zoals Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte, maar hebben net als de bekende Volendamse artiesten wel iets met muziek. Jacques Ros, Jack Blok en Jan de Vos zijn al jaren de drijvende krachten achter de Kerstsamenzang in een meestal uitpuilende Eusebiuskerk. Komende zondag voor de 27e keer. Jan de Vos is, als secretaris van de commissie zangdiensten, de stille kracht op de achtergrond. Jacques Ros en Jack Blok treden zoals altijd samen op als spreekbuis. Waar de een het antwoord begint, maakt de ander hem af. Ook op deze mooie ochtend is het in de Arnhemse huiskamer die Dudok heet weer vermakelijk om de twee verstrikt te zien raken in elkaars enthousiasme.

Alleen als het onderwerp per ongeluk op Vitesse komt, valt Jacques Ros stil. "Daar heb ik geen verstand van", zegt hij. Jack Blok, als seizoenkaarthouder, des te meer. Ros en Blok organiseren niet alleen de Kerstsamenzang; ze vertolken er ook een rol in. Blok bespeelt het imposante Strümphler-orgel en Ros, zelf ook organist, registreert. Er waren even wat zorgen, de afgelopen weken. Zou het driemanuale gevaarte nog wel voldoende kracht bezitten na de renovatie? De vrees bleek ongegrond.  Het orgel kan een volle zaal - vorig kwamen ruim 1.100 mensen op de Kerstsamenzang af - nog altijd aan. "Het orgel is wereldberoemd", stelt Blok."Wereldberoemd gemaakt door Jan Zwart via de NCRV-radio. Hij verstond het vak om orgelmuziek bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Het orgel stond toen, in de jaren dertig van de vorige eeuw, nog in Amsterdam. Na de oorlog is hij naar Arnhem gekomen."

Blok en Ros begeleiden zondag de leden van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). De twee zijn er trots op dat ze er andermaal in zijn geslaagd dit gerenommeerde koor te strikken. Ros: "Ik ben onlangs in Musis wezen luisteren naar GOOG. Zang van topniveau. Met schitterende solisten. "Het koor zet steeds aan, maar het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de volle kerk meezingt. Volgens Ros en Blok gebeurt dat ook. Zeker als, in een volledig gedoofde kerk, het Stille Nacht klinkt. "Samen zingen geeft troost", stelt het duo. "De Kerstsamenzang moet je zien als een moment van saamhorigheid. De Eusebiuskerk als de  plek waar je kunt schuilen. Mensen gaan zondag allemaal met een prachtig en echt kerstgevoel naar huis. Daar is het ons om te doen. We leven in zo'n hectische tijd. Voor je het weet, is het weer Pasen. Even een moment van bezinning. "

Burgemeester Herman Kaiser is zondag andermaal van de partij om het kerstevangelie voor te lezen. Blij zijn Ros en Blok ook met dirigent Hans Lamers, pianist Chris Kok en niet te vergeten dominee Wim Scheltens. "Hij weet de kerstboodschap in fijne, begrijpelijke woorden te pakken. Waar hij spreekt, hangen de mensen aan zijn lippen. "Ros en Blok hebben er zin in. Jarenlang waren de twee pensionado's met hun zangdiensten ook actief in de Kruiskerk. Daar zijn ze nu mee gestopt. Maar de kerstsamenzang laten ze niet los. "Daarmee gaan we door tot aan het gaatje. De edities van 2016 en 2017 staan al in de steigers. Je moet er op tijd bij zijn om er elkaar weer een mooi cadeautje van te maken."
Kerstsamenzang, zondag 20.00 uur in de Eusebiuskerk in Arnhem.
Toegang gratis, er is een collecte bij de uitgang.

Rijnwaarden/Zevenaar Post / januari 2014

GOOG met concert in het Musiater.
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) treedt zaterdag 23 januari weer met een prachtig concert op in Het Musiater in Zevenaar. In 2014 bestond het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) zestig jaar. Het jubileumjaar werd gemarkeerd met de uitvoering van de bijzondere opera Eugen Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Zevenaar. De keuze van deze opera was een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat het GOOG in zes decennia opbouwde. Een verleden met een stijgende lijn in artistieke en muzikale kwaliteit, professionaliteit en vernieuwing. Jaarlijks brengt het GOOG een operaproductie of een galaconcert, waaraan in de loop der jaren veel bekende operasterren meewerkten. Ook uit eigen gelederen wist het gezelschap een toenemend aantal goede solisten te rekruteren. Sinds veertig jaar werkt het GOOG mee aan diverse tv-producties zowel in Nederland als in Belgie. Een willekeuri uit de veel bekeken programma's waaraan het GOOG haar medewerking verleende: Muziek uit Duizenden met Marco Bakker, Kerstshow met Christina Deutekom, Astma Gala, 75  - jarig bestaan van de NCRV. Bij de BRT tweemaal een avondvullend Belcanto concert. Eén van de vele hoogtepunten was het optreden tijens het "World Liberty Concert"in Arnhem, met ruim 80.000 bezoekers. Dit spectaculaire concert werd op 8 mei 1995 uitgezonden in maar liefst veertig landen. Er werd een single cd gemaakt en de totale productie werd genomineerd voor de "Gouden Roos" van Montreux. Het programma dat zaterdag 23 januari in Het Musiater wordt gebracht is als volgt: G. Rossini / G. Donizetti/ L. Delibes / W.A. Mozart / G. Verdi / F.v. Flotow / uit de musical Showboat van J. Kern en Candide van de componist L. Bernstein. Al deze werken worden uitgevoerd door het koor en kan ook worden geluisterd naar de solisten Pieter Troost, Roger Knoben, Bertil Muller, Wilma Engelage, Henk Serné, Martine Alink, Marjo Harmsen, Liza Swint, Arrien van Prooijen.
De muzikale leiding ligt bij dirigent Hans Lamers en de muzikale begeleiding bij Chris Kok. Aanvang concert: 20.15 uur. Een kaart kost 17 euro. Kaarten te bestellen via de kassa van het Musiater, tel. 0316-524477


Ede Stad, 26 november 2014

Het is de dramatiek van opera.

ROBBERT MUUSE SPEELT HOOFDROL 'EUGEN ONEGIN'

Ede- Liefhebbers van films als 'Lord of the rings' kunnen volgtens Robbert Muuse (42) hun hart ophalen bij de opera. De Edenaar speelt de hoofdrol in 'Eugen Onegin', een opera van Pjotr Iljitsji Tsjaikovski die het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) op 1 en 2 december op de planken brent, respectievelijk in Veenendaal en Nijmegen.


De geboren Maastrichtenaar groeide vanaf zijn vierde jaar op in Veenendaal. 'Mijn moeder zong haar hele leven al en dan zong ik met haar mee als ze aria's instudeerde', vertelt Robbert, toen al snel ontdekt werd dat hij een hele mooie baritonstem had. Bij Jan van Rossem volgde hij aan het Streek in Ede muzieklessen, waarna Robbert in de Limburgse hoofdstad aan het conservatorium ging studeren. Daar ontmoette hij zijn vrouw en pianiste Micha van Weers. 'We hebben dit jaar samen nog het herdenikingsconcert gedaan in de Oude Kerk van Ede. 'Na extra studiejaren in Duitsland en aan het gerenommeerde Oostenrijkse Mozartheum bleek dat Muuse als zanger erg op tekst was ingesteld.l 'Ik ontdekte dat toneelspel me erg goed ligt en dan ligt opera voor de hand, al zing ik ook mee in de bekende oratoria als de 'Mattheus Passion en The Messiah'. Bovendien doe ik veel kamermuziek met liedrepertoire. '
Toch ligt opera de Edenaar zeer na aan het hart. 'Het is de dramatiek die ontstaat door de interactie op het podium. Mensen die met een innerlijk conflict worstelen en dat getoonzet op muziek. In opera komen al die facetten bij elkaar. Opera is een hele fysieke aangelegenheid, waarbij je moet lopen, bewegen en je je expressief uitdrukt met spanningslijnen van je lichaam en je mimiek. 'Muuse vindt live-opera in de bioscoop toch een fractie minder boeiend. 'Dat blijft plat, ook al zou je het in 3D zien. Wat is er mooier dan mensen van vlees en bloed te zien spelen en zingen, waarbij je de ruimte en de akoestiek direct aan den lijve voelt?'
De bariton wijst erop dat de stemmen in het theater niet versterkt worden, zodat elke uitvoering een aanslag op zijn stem is. 'Mensen beseffen vaak niet wat eraan vooraf gaat om vocaal zo'n ruimte te kunnen vullen, Dat vergt jarenlange training. 'Als Muuse het slot laat horen van 'Eugen Onegein'gaan zijn ogen glimmen, zeker omdat het een versie is met Sir Thomas Allen, de Brit van wie hij ook een masterclass en privéles kreeg. 'Hij inspireert mij mateloos, omdat hij zoveel karakter in zijn stem mee weet te geven. '
De opera gaat over de soldaat Onegin die flirt met Tatjana. 'Zij schrijft hem een intense brief over haar liefde voor hem. Hij is wel geraakt, maar besluit zijn gevoelens voor haar niet toe te laten. Hun liefde hangt steeds als een roze donderwolk boven het geheel. In het slot ziet hij haar weer, onderkennen ze hun liefde voor elkaar, maar dan is zij getrouwd en besluit Tatjana hier niet aan toe te geven.'


-----

Redactioneel artikel QV november


----artikel Geniet0002----

29 oktober 2014

Zevenaarse Post

GOOG komt met Eugen Onegin

In 2014 bestaat Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) 60 jaar. Het jubileumjaar wordt gemarkeerd met de uitvoering van de bijzondere opera Eugen Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Zevenaar - De keuze voor deze opera is een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat het GOOG in zes decennia opbouwde. Een verleden met een stijgende lijn in artistieke en muzikale kwaliteit, professionaliteit en vernieuwing. Zaterdag 22 november wordt de opera gebracht in schouwburg Arnhem. Aanvang van de voorstelling is 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.goog.nl. Zoals gebruikelijk is er ook bij de uitvoering van Eugen Onegin alle ruimte voor jonge talenten. De opera wiordt integraal uitgevoerd, met professionele solisten/solisten GOOG en met begeleiding van het symfonieorkest Nijmegen. Voor de rol van Eugen Onegin is de bekende bariton Robbert Muuse gecontracteerd, Tatjana wordt gezongen door de sopraan Lisette Bolle, Lenski door de tenor Pascal Pittie en Filipjevna door Marijke Muuse. Namen die met regelmaat terugkeren in diverse opera's bij de Nederlandse Opera, Reisopera en bij meerdere operahuizen in het buitenland. De overige rollen worden gezongen door de eigen solisten van het GOOG, te weten Véronique Lamers(Olga), Liza Swint(Larina), Henk Serné uit Zevenaar, die de Vorst Germin speelt, Bertil Muller(Ein Hauptman + Saretzki(d), Roger Knoben(Monsieur Triquet) en Pieter Troost(vorsänger). Artistieke leiding is in handen van dirigent Hans Lamers.
30 november 2012

De Gelderlander

veroniquekinderkoor

 

 

Faust is een intense uitdaging

door Maarten-Jan Dongelmans

Alom heerst culturele kaalslag maar in het Gelderse proberen ze tegengas te geven. Terwijl beroepsgezelschappen vanwege de hoge kosten liever met een grote boog om de opera Faust van Gounod heen lopen, zet het Gelders Opera- en Operette Gezelschap ( GOOG) in samenwerking met het Symfonieorkest Nijmegen (SON) juist zijn tanden in deze onverwoestbare Grand Opéra.

Tineke Ouwendijk, als secretaris al jaren een van de drijvende krachten binnen dit semi- professioneel werkende amateurkoor, steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. „Het is echt bijzonder dat liefhebbers zo’n megaproductie van de grond tillen. De kosten belopen een kleine ton. Maar het is ook niet niks wat we ons publiek gaan bieden. Een eigentijdse regie van de hand van Frans Meewis en de professionele muzikale invulling door de dirigenten Hans Lamers en Gijs Leenaars in de eerste plaats."

Aan de drie uitvoeringen van Faust in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen werken zeven solisten, tachtig koorleden en zestig orkestleden mee. De drie belangrijkste rollen worden gezongen door tenor André Post, sopraan Selma Harkink en bariton Nanco de Vries. Bovendien komen nog twintig dansers en figuranten in actie. Ook de garderobe is navenant. „In onze reiskoffers gaan maar liefst 270 kostuums mee." Dat de keuze op Faust – de omvangrijke briljante opera uit 1859, waarin de titelrolspeler zijn ziel aan de duivel verkoopt – is gevallen, lag niet voor de hand. Of toch weer wel. Tineke Ouwendijk: „ De koorleden zagen aanvankelijk op tegen de lengte en kenden het werk onvoldoende. Het tij keerde toen de prachtige muziek op tafel kwam. „ Juist omdat de opera Faust niet alledaags is, werden de subsidiemogelijkheden ook eenvoudiger."

Dat de Franse opera de afgelopen jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen is een prettig gegeven. Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap haakt er nu doelbewust op in. Het richt zijn pijlen op de operaliefhebbers maar kijkt tegelijkertijd verder. „We besteden ook aandacht aan educatie op de middelbare school. Leerlingen krijgen tijdens de laatste operarepetities een kijkje achter de schermen", benadrukt Tineke Ouwendijk.

Koor en orkest zien Faust als een nieuwe stap. Voorzitter Hein Glaubitz van het Symfonieorkest Nijmegen vertelt: „Faust is een intense uitdaging. Eerder brachten we met het GOOG al Verdi’s La traviata maar dit is toch een verhaal apart. De muziek is zó veelzijdig: van glitter and glamour en echte brille tot weemoedige romantiek. „Voor het orkest biedt de opera weer nieuwe mogelijkheden. We spelen in Arnhem en Veenendaal bijvoorbeeld voor de eerste keer in een orkestbak en werken daar met Hans Lamers, de dirigent van het GOOG", aldus Glaubitz. Volgens Ouwendijk zal de opera haar impact niet missen. „Het publiek blijft er ongetwijfeld aan vasthangen. Faust is onontkoombaar en beslist meer dan een ouderwets avondje uit. We tekenen voor een productie met een overweldigende massaliteit."

Opera Faust van Gounod door GOOG en SON o.l.v. Hans Lamers en Gijs Leenaars. Voorstellingen op 5 november (Schouwburg Arnhem), 12 november (De Lampegiet Veenendaal) en 15 november ( De Vereeniging Nijmegen). Aanvang: 19.30 uur.

------

Persbericht

‘Irene heeft iets wat elke zanger zou moeten hebben’

Dit zijn de woorden die geuit werden na de deelname van Irene Hoogveld aan het Euregio Vocalisten Concours in Heek-Nienborg. Deze 19-jarige sopraan uit Doetinchem nam voor de derde maal deel aan dit concours, bedoeld voor amateurs in alle soorten en maten. Zij zong dit jaar in de categorie B, na in 2010 de Eerste Prijs te hebben behaald in de A categorie.
Na deze overwinning was ze vastbesloten te laten horen hoe een jaar later haar stem en performance ontwikkeld zijn. Commentaar van de jury: ‘Irene Hoogveld gebruikt het hele toneel’, ‘het optreden was erg stijlvol’ en ‘techniek, repertoirekeus en muzikaliteit kwamen perfect bij elkaar’. Tweede en Derde Prijs winnaressen Francine Scharrenberg en Stefanie BuβKönning resp. feliciteerden Irene hartelijk en waren het helemaal eens met de vakjury. Irene’s programma bestond onder andere uit ‘Batti, batti o bel Masetto’ uit Don Giovanni van W.A. Mozart, ‘Sweeter than roses’ van H. Purcell en ‘In dem Schatten meiner Locken’ van Hugo Wolf. Begeleider op piano Marien van Nieukerken, Hoofd Liedbegeleiding aan het ArtEZ conservatorium, was erg te spreken over de kwaliteit van Irene’s stem en muzikaliteit. De samenwerking was voor beide musici een fijne ervaring, en de krachtige muzikale energie die daardoor gecreëerd werd, was duidelijk te voelen in de zaal. Docent Louise Werner omschreef het optreden als ‘magisch’.

Irene Hoogveld zal samen met de overige prijswinnaars een concert geven in de N.H. Kerk, in Terborg NL. Het concert zal om 15.30 beginnen, en is gratis toegankelijk.

------

17 augustus 2011

Edese Post


-----

januari 2011
De Gelderlander
(voorpagina)

Het GOOG schraapt geld voor opera Faust bij elkaar

Arnhem - Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap(GOOG) is er in geslaagd 90.000 euro bij elkaar te schrapen voor de operaproductie Faust. Het zag er lange tijd niet naar uit dat dat in de huidige economische situatie zou lukken. Faust staat in november dit jaar op de agenda in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen.  "We onderzoeken nog of ook theaters in andere plaatsen geinteresseerd zijn. Maar we spelen op safe: vooraf moet duidelijk zijn dat alles financieel gedekt is. Het moet niet zo zijn dat het GOOG na deze productie moet worden opgeheven vanwege grote schulden. "We hebben er hard voor moeten knokken", zegt woordvoerster Tineke Ouwendijk van het GOOG. "Het plan om deze opera van Gounod op de planken te brengen, ligt al langer op tafel. Maar je kunt er pas aan beginnen zodra je zeker weet dat je iedereen kunt betalen". Eigenlijk had de zangvereniging de hoop al opgegeven. "Maar toen duidelijk werd dat het Fonds voor Cultuurparticipatie 20.000 euro wil bijdragen, hadden we zekerheid. Ook andere cultuurfondsen en Arnhem leveren bijdragen.  "Het GOOG draait ook zijn eigen spaarpotje om voor Faust. "We steken er zelf bijna 25.000 euro in. Dat geld hebben we de afgelopen jaren verdiend met het geven van concerten en met de medewerking aan de tournee van Marco Bakker in het afgelopen najaar. "Bijna niemand in de amateursector krijgt het nog voor elkaar om dit soort grote producties te maken. "Wij merken ook dat het de afgelopen jaren steeds moeilijker wordt om voldoende geld bij elkaar te krijgen", aldus Ouwendijk. "Je moet met een goed verhaal komen". Het GOOG slaagde daarin door educatieve activiteiten aan Faust te koppelen.