Pers

De Gelderlander, 7 november 2017
Veenendaal

KINDERKOOR SPECIAAL ONDERWIJS DOET MEE MET OPERAGEZELSCHAP.
Het schoolkoor van de basisschool voor speciaal onderwijs SAM in Doetinchem gaat mee doen aan optredens van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap(GOOG) in Arnhem en Veenendaal. Het schoolkoor zingt mee bij een aantal uitvoeringen van de Carmina Burana . Die stan onder leiding van dirigent Hans Lamers en regisseur Bernd Duenk en het is een stuk van Carl Orff dat gezongen wordt door koor en solisten van het GOOG. Het stuk werd in 1935 gecomponeerd en bestaat uit drie delen: liefdesliederen, drank- en gokliederen en de zinnelijke liefde. Carmina Burana worddt muzkaal begleeid door slagwerkgroep002 Percussion en pianoduo Chris Kok en roland Aalbers. In Arnhem is het concert 9 december om 20.15 uuur in het het Stadstheater. In Veenendaal is het optreden 16 december om 20.00 uur in Theater de Lampegiet. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.goog.nl en bij de desbetreffende theaters.

Edese Post, 7 september 2016

TINEKE OUWENDIJK VOORZITTER GOOG

Ede - Tineke Ouwendijk is de nieuwe voorzitter Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Ouwendijk heeft eerder de functie van secretaris en publiciteit en marketing vervuld. Voor 2017 heeft het GOOG weer grootse plannen. November 2017 zal in het Stadstheater Arnhem en Theater de Lampegiet Carmina Opera worden uitgevoerd. Heel bijzonder zal zijn dat deze scenisch zal worden uitgevoerd. Diverse partijen zullen ingevuld worden door eigen solisten en ensemble.

Wilt u met de Carmina Burana meedoen, opgeven kan via secretariaatgoog@gmail.com


Ede Stad, 7 september 2016

TINEKE OUWENDIJK VOORZITTER GOOG.

Edese neemt stokje Van der Kolk over.

Ede: Tineke Ouwendijk is per direct voorzitter van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Ze neemt het spreekwoordelijke stokje over van Annelies van der Kolk, die haar functie onlangs neerlegde. Ouwendijk is 40 jaar secretaris geweest en deed daarbij ook nog de publiciteit en marketing. Naast de functie van voorzitter zal ij ook de publiciteit en marketing erbij blijven doen.

Het GOOG heeft in vele landelijke theaters gestaan. Twee jaar geleden waren ze uitgenodigd voor een theatertournee samen met marco Bakker, orkest l 'Orchestra Particolare en als dirigent Jan Stulen. OOk heeft het gezelschap in vele telvisieprogramma's haar medewerking verleend. In de loop der jaren is het GOOG uitgegroeid tot een semi professioneel gezelschap en weet menige televisiezender in Nederland en Belgie het GOOG te vinden. Het GOOG brengt avondvullende producties/concerten waarbij koor en (eigen) solisten een keur aan opera, operette en musicalnummrs ten gehore brengt. "Indien iemand een goeie stem heeft, dan bestaat de mogelijkheid dat er solistisch gezongen mag worden, maar een goeie plek in het Vocaal Ensemble GOOG is ook niet te versmaden", vertelt Tineke Ouwendijk."Daarnaast zingt iedereen mee met de andere koorleden, waarbij het noodzakelijk is dat iemand in het koor ook een redelijke stem moet hebben "

Lamers  Het GOOG staat al jaren onder leiding van dirigent Hans Lamers, waarbij pianist Chris Kok de muzikale begeleiding voor zijn rekening neemt. Voor 2017 heeft het GOOG grootse plannen. Ouwendijk: "November 2017 zal in het Stadstheater Arnhem en Theater de Lampegiet, Veenendaal Carmina Burana van C. Orff worden uitgevoerd. Heel bijzonder zal zijn dat deze scenisch zal worden uitgevoerd. Diverse partijen zullen ingevuld worden door eigen solisten en ensemble." In 2018 voert het GOOG een bekende operaproductie uit in het Stadstheater Arnhem, Theater de Lampegiet, Veenendaal en Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Meer inforamtie over het GOOG is verkrijgbaar via e-mail: secretariaatgoog@gmail.com of telefoonnummer 06-27464640tineke pb

De Gelderlander, dinsdag 15 december 2015

SAMEN ZINGEN IN SCHUILPLAATS EUSEBIUS

Luisteren naar de burgemeester en naar de dominee. Maar vooral ook samen zingen. Zondag is het weer zover.
door Peter Kemperman

Raar maar waar. Arnhem heeft zijn eigen 3JS. Ze maken geen weeïge Nederpop zoals Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte, maar hebben net als de bekende Volendamse artiesten wel iets met muziek. Jacques Ros, Jack Blok en Jan de Vos zijn al jaren de drijvende krachten achter de Kerstsamenzang in een meestal uitpuilende Eusebiuskerk. Komende zondag voor de 27e keer. Jan de Vos is, als secretaris van de commissie zangdiensten, de stille kracht op de achtergrond. Jacques Ros en Jack Blok treden zoals altijd samen op als spreekbuis. Waar de een het antwoord begint, maakt de ander hem af. Ook op deze mooie ochtend is het in de Arnhemse huiskamer die Dudok heet weer vermakelijk om de twee verstrikt te zien raken in elkaars enthousiasme.

Alleen als het onderwerp per ongeluk op Vitesse komt, valt Jacques Ros stil. "Daar heb ik geen verstand van", zegt hij. Jack Blok, als seizoenkaarthouder, des te meer. Ros en Blok organiseren niet alleen de Kerstsamenzang; ze vertolken er ook een rol in. Blok bespeelt het imposante Strümphler-orgel en Ros, zelf ook organist, registreert. Er waren even wat zorgen, de afgelopen weken. Zou het driemanuale gevaarte nog wel voldoende kracht bezitten na de renovatie? De vrees bleek ongegrond.  Het orgel kan een volle zaal - vorig kwamen ruim 1.100 mensen op de Kerstsamenzang af - nog altijd aan. "Het orgel is wereldberoemd", stelt Blok."Wereldberoemd gemaakt door Jan Zwart via de NCRV-radio. Hij verstond het vak om orgelmuziek bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Het orgel stond toen, in de jaren dertig van de vorige eeuw, nog in Amsterdam. Na de oorlog is hij naar Arnhem gekomen."

Blok en Ros begeleiden zondag de leden van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). De twee zijn er trots op dat ze er andermaal in zijn geslaagd dit gerenommeerde koor te strikken. Ros: "Ik ben onlangs in Musis wezen luisteren naar GOOG. Zang van topniveau. Met schitterende solisten. "Het koor zet steeds aan, maar het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de volle kerk meezingt. Volgens Ros en Blok gebeurt dat ook. Zeker als, in een volledig gedoofde kerk, het Stille Nacht klinkt. "Samen zingen geeft troost", stelt het duo. "De Kerstsamenzang moet je zien als een moment van saamhorigheid. De Eusebiuskerk als de  plek waar je kunt schuilen. Mensen gaan zondag allemaal met een prachtig en echt kerstgevoel naar huis. Daar is het ons om te doen. We leven in zo'n hectische tijd. Voor je het weet, is het weer Pasen. Even een moment van bezinning. "

Burgemeester Herman Kaiser is zondag andermaal van de partij om het kerstevangelie voor te lezen. Blij zijn Ros en Blok ook met dirigent Hans Lamers, pianist Chris Kok en niet te vergeten dominee Wim Scheltens. "Hij weet de kerstboodschap in fijne, begrijpelijke woorden te pakken. Waar hij spreekt, hangen de mensen aan zijn lippen. "Ros en Blok hebben er zin in. Jarenlang waren de twee pensionado's met hun zangdiensten ook actief in de Kruiskerk. Daar zijn ze nu mee gestopt. Maar de kerstsamenzang laten ze niet los. "Daarmee gaan we door tot aan het gaatje. De edities van 2016 en 2017 staan al in de steigers. Je moet er op tijd bij zijn om er elkaar weer een mooi cadeautje van te maken."
Kerstsamenzang, zondag 20.00 uur in de Eusebiuskerk in Arnhem.
Toegang gratis, er is een collecte bij de uitgang.

Rijnwaarden/Zevenaar Post / januari 2014

GOOG met concert in het Musiater.
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) treedt zaterdag 23 januari weer met een prachtig concert op in Het Musiater in Zevenaar. In 2014 bestond het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) zestig jaar. Het jubileumjaar werd gemarkeerd met de uitvoering van de bijzondere opera Eugen Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Zevenaar. De keuze van deze opera was een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat het GOOG in zes decennia opbouwde. Een verleden met een stijgende lijn in artistieke en muzikale kwaliteit, professionaliteit en vernieuwing. Jaarlijks brengt het GOOG een operaproductie of een galaconcert, waaraan in de loop der jaren veel bekende operasterren meewerkten. Ook uit eigen gelederen wist het gezelschap een toenemend aantal goede solisten te rekruteren. Sinds veertig jaar werkt het GOOG mee aan diverse tv-producties zowel in Nederland als in Belgie. Een willekeuri uit de veel bekeken programma's waaraan het GOOG haar medewerking verleende: Muziek uit Duizenden met Marco Bakker, Kerstshow met Christina Deutekom, Astma Gala, 75  - jarig bestaan van de NCRV. Bij de BRT tweemaal een avondvullend Belcanto concert. Eén van de vele hoogtepunten was het optreden tijens het "World Liberty Concert"in Arnhem, met ruim 80.000 bezoekers. Dit spectaculaire concert werd op 8 mei 1995 uitgezonden in maar liefst veertig landen. Er werd een single cd gemaakt en de totale productie werd genomineerd voor de "Gouden Roos" van Montreux. Het programma dat zaterdag 23 januari in Het Musiater wordt gebracht is als volgt: G. Rossini / G. Donizetti/ L. Delibes / W.A. Mozart / G. Verdi / F.v. Flotow / uit de musical Showboat van J. Kern en Candide van de componist L. Bernstein. Al deze werken worden uitgevoerd door het koor en kan ook worden geluisterd naar de solisten Pieter Troost, Roger Knoben, Bertil Muller, Wilma Engelage, Henk Serné, Martine Alink, Marjo Harmsen, Liza Swint, Arrien van Prooijen.
De muzikale leiding ligt bij dirigent Hans Lamers en de muzikale begeleiding bij Chris Kok. Aanvang concert: 20.15 uur. Een kaart kost 17 euro. Kaarten te bestellen via de kassa van het Musiater, tel. 0316-524477


Ede Stad, 26 november 2014

Het is de dramatiek van opera.

ROBBERT MUUSE SPEELT HOOFDROL 'EUGEN ONEGIN'

Ede- Liefhebbers van films als 'Lord of the rings' kunnen volgtens Robbert Muuse (42) hun hart ophalen bij de opera. De Edenaar speelt de hoofdrol in 'Eugen Onegin', een opera van Pjotr Iljitsji Tsjaikovski die het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) op 1 en 2 december op de planken brent, respectievelijk in Veenendaal en Nijmegen.


De geboren Maastrichtenaar groeide vanaf zijn vierde jaar op in Veenendaal. 'Mijn moeder zong haar hele leven al en dan zong ik met haar mee als ze aria's instudeerde', vertelt Robbert, toen al snel ontdekt werd dat hij een hele mooie baritonstem had. Bij Jan van Rossem volgde hij aan het Streek in Ede muzieklessen, waarna Robbert in de Limburgse hoofdstad aan het conservatorium ging studeren. Daar ontmoette hij zijn vrouw en pianiste Micha van Weers. 'We hebben dit jaar samen nog het herdenikingsconcert gedaan in de Oude Kerk van Ede. 'Na extra studiejaren in Duitsland en aan het gerenommeerde Oostenrijkse Mozartheum bleek dat Muuse als zanger erg op tekst was ingesteld.l 'Ik ontdekte dat toneelspel me erg goed ligt en dan ligt opera voor de hand, al zing ik ook mee in de bekende oratoria als de 'Mattheus Passion en The Messiah'. Bovendien doe ik veel kamermuziek met liedrepertoire. '
Toch ligt opera de Edenaar zeer na aan het hart. 'Het is de dramatiek die ontstaat door de interactie op het podium. Mensen die met een innerlijk conflict worstelen en dat getoonzet op muziek. In opera komen al die facetten bij elkaar. Opera is een hele fysieke aangelegenheid, waarbij je moet lopen, bewegen en je je expressief uitdrukt met spanningslijnen van je lichaam en je mimiek. 'Muuse vindt live-opera in de bioscoop toch een fractie minder boeiend. 'Dat blijft plat, ook al zou je het in 3D zien. Wat is er mooier dan mensen van vlees en bloed te zien spelen en zingen, waarbij je de ruimte en de akoestiek direct aan den lijve voelt?'
De bariton wijst erop dat de stemmen in het theater niet versterkt worden, zodat elke uitvoering een aanslag op zijn stem is. 'Mensen beseffen vaak niet wat eraan vooraf gaat om vocaal zo'n ruimte te kunnen vullen, Dat vergt jarenlange training. 'Als Muuse het slot laat horen van 'Eugen Onegein'gaan zijn ogen glimmen, zeker omdat het een versie is met Sir Thomas Allen, de Brit van wie hij ook een masterclass en privéles kreeg. 'Hij inspireert mij mateloos, omdat hij zoveel karakter in zijn stem mee weet te geven. '
De opera gaat over de soldaat Onegin die flirt met Tatjana. 'Zij schrijft hem een intense brief over haar liefde voor hem. Hij is wel geraakt, maar besluit zijn gevoelens voor haar niet toe te laten. Hun liefde hangt steeds als een roze donderwolk boven het geheel. In het slot ziet hij haar weer, onderkennen ze hun liefde voor elkaar, maar dan is zij getrouwd en besluit Tatjana hier niet aan toe te geven.'


-----

Redactioneel artikel QV november


----artikel Geniet0002----

29 oktober 2014

Zevenaarse Post

GOOG komt met Eugen Onegin

In 2014 bestaat Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) 60 jaar. Het jubileumjaar wordt gemarkeerd met de uitvoering van de bijzondere opera Eugen Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Zevenaar - De keuze voor deze opera is een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat het GOOG in zes decennia opbouwde. Een verleden met een stijgende lijn in artistieke en muzikale kwaliteit, professionaliteit en vernieuwing. Zaterdag 22 november wordt de opera gebracht in schouwburg Arnhem. Aanvang van de voorstelling is 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.goog.nl. Zoals gebruikelijk is er ook bij de uitvoering van Eugen Onegin alle ruimte voor jonge talenten. De opera wiordt integraal uitgevoerd, met professionele solisten/solisten GOOG en met begeleiding van het symfonieorkest Nijmegen. Voor de rol van Eugen Onegin is de bekende bariton Robbert Muuse gecontracteerd, Tatjana wordt gezongen door de sopraan Lisette Bolle, Lenski door de tenor Pascal Pittie en Filipjevna door Marijke Muuse. Namen die met regelmaat terugkeren in diverse opera's bij de Nederlandse Opera, Reisopera en bij meerdere operahuizen in het buitenland. De overige rollen worden gezongen door de eigen solisten van het GOOG, te weten Véronique Lamers(Olga), Liza Swint(Larina), Henk Serné uit Zevenaar, die de Vorst Germin speelt, Bertil Muller(Ein Hauptman + Saretzki(d), Roger Knoben(Monsieur Triquet) en Pieter Troost(vorsänger). Artistieke leiding is in handen van dirigent Hans Lamers.
30 november 2012

De Gelderlander

veroniquekinderkoor

 

 

Faust is een intense uitdaging

door Maarten-Jan Dongelmans

Alom heerst culturele kaalslag maar in het Gelderse proberen ze tegengas te geven. Terwijl beroepsgezelschappen vanwege de hoge kosten liever met een grote boog om de opera Faust van Gounod heen lopen, zet het Gelders Opera- en Operette Gezelschap ( GOOG) in samenwerking met het Symfonieorkest Nijmegen (SON) juist zijn tanden in deze onverwoestbare Grand Opéra.

Tineke Ouwendijk, als secretaris al jaren een van de drijvende krachten binnen dit semi- professioneel werkende amateurkoor, steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. „Het is echt bijzonder dat liefhebbers zo’n megaproductie van de grond tillen. De kosten belopen een kleine ton. Maar het is ook niet niks wat we ons publiek gaan bieden. Een eigentijdse regie van de hand van Frans Meewis en de professionele muzikale invulling door de dirigenten Hans Lamers en Gijs Leenaars in de eerste plaats."

Aan de drie uitvoeringen van Faust in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen werken zeven solisten, tachtig koorleden en zestig orkestleden mee. De drie belangrijkste rollen worden gezongen door tenor André Post, sopraan Selma Harkink en bariton Nanco de Vries. Bovendien komen nog twintig dansers en figuranten in actie. Ook de garderobe is navenant. „In onze reiskoffers gaan maar liefst 270 kostuums mee." Dat de keuze op Faust – de omvangrijke briljante opera uit 1859, waarin de titelrolspeler zijn ziel aan de duivel verkoopt – is gevallen, lag niet voor de hand. Of toch weer wel. Tineke Ouwendijk: „ De koorleden zagen aanvankelijk op tegen de lengte en kenden het werk onvoldoende. Het tij keerde toen de prachtige muziek op tafel kwam. „ Juist omdat de opera Faust niet alledaags is, werden de subsidiemogelijkheden ook eenvoudiger."

Dat de Franse opera de afgelopen jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen is een prettig gegeven. Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap haakt er nu doelbewust op in. Het richt zijn pijlen op de operaliefhebbers maar kijkt tegelijkertijd verder. „We besteden ook aandacht aan educatie op de middelbare school. Leerlingen krijgen tijdens de laatste operarepetities een kijkje achter de schermen", benadrukt Tineke Ouwendijk.

Koor en orkest zien Faust als een nieuwe stap. Voorzitter Hein Glaubitz van het Symfonieorkest Nijmegen vertelt: „Faust is een intense uitdaging. Eerder brachten we met het GOOG al Verdi’s La traviata maar dit is toch een verhaal apart. De muziek is zó veelzijdig: van glitter and glamour en echte brille tot weemoedige romantiek. „Voor het orkest biedt de opera weer nieuwe mogelijkheden. We spelen in Arnhem en Veenendaal bijvoorbeeld voor de eerste keer in een orkestbak en werken daar met Hans Lamers, de dirigent van het GOOG", aldus Glaubitz. Volgens Ouwendijk zal de opera haar impact niet missen. „Het publiek blijft er ongetwijfeld aan vasthangen. Faust is onontkoombaar en beslist meer dan een ouderwets avondje uit. We tekenen voor een productie met een overweldigende massaliteit."

Opera Faust van Gounod door GOOG en SON o.l.v. Hans Lamers en Gijs Leenaars. Voorstellingen op 5 november (Schouwburg Arnhem), 12 november (De Lampegiet Veenendaal) en 15 november ( De Vereeniging Nijmegen). Aanvang: 19.30 uur.

------

Persbericht

‘Irene heeft iets wat elke zanger zou moeten hebben’

Dit zijn de woorden die geuit werden na de deelname van Irene Hoogveld aan het Euregio Vocalisten Concours in Heek-Nienborg. Deze 19-jarige sopraan uit Doetinchem nam voor de derde maal deel aan dit concours, bedoeld voor amateurs in alle soorten en maten. Zij zong dit jaar in de categorie B, na in 2010 de Eerste Prijs te hebben behaald in de A categorie.
Na deze overwinning was ze vastbesloten te laten horen hoe een jaar later haar stem en performance ontwikkeld zijn. Commentaar van de jury: ‘Irene Hoogveld gebruikt het hele toneel’, ‘het optreden was erg stijlvol’ en ‘techniek, repertoirekeus en muzikaliteit kwamen perfect bij elkaar’. Tweede en Derde Prijs winnaressen Francine Scharrenberg en Stefanie BuβKönning resp. feliciteerden Irene hartelijk en waren het helemaal eens met de vakjury. Irene’s programma bestond onder andere uit ‘Batti, batti o bel Masetto’ uit Don Giovanni van W.A. Mozart, ‘Sweeter than roses’ van H. Purcell en ‘In dem Schatten meiner Locken’ van Hugo Wolf. Begeleider op piano Marien van Nieukerken, Hoofd Liedbegeleiding aan het ArtEZ conservatorium, was erg te spreken over de kwaliteit van Irene’s stem en muzikaliteit. De samenwerking was voor beide musici een fijne ervaring, en de krachtige muzikale energie die daardoor gecreëerd werd, was duidelijk te voelen in de zaal. Docent Louise Werner omschreef het optreden als ‘magisch’.

Irene Hoogveld zal samen met de overige prijswinnaars een concert geven in de N.H. Kerk, in Terborg NL. Het concert zal om 15.30 beginnen, en is gratis toegankelijk.

------

17 augustus 2011

Edese Post


-----

januari 2011
De Gelderlander
(voorpagina)

Het GOOG schraapt geld voor opera Faust bij elkaar

Arnhem - Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap(GOOG) is er in geslaagd 90.000 euro bij elkaar te schrapen voor de operaproductie Faust. Het zag er lange tijd niet naar uit dat dat in de huidige economische situatie zou lukken. Faust staat in november dit jaar op de agenda in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen.  "We onderzoeken nog of ook theaters in andere plaatsen geinteresseerd zijn. Maar we spelen op safe: vooraf moet duidelijk zijn dat alles financieel gedekt is. Het moet niet zo zijn dat het GOOG na deze productie moet worden opgeheven vanwege grote schulden. "We hebben er hard voor moeten knokken", zegt woordvoerster Tineke Ouwendijk van het GOOG. "Het plan om deze opera van Gounod op de planken te brengen, ligt al langer op tafel. Maar je kunt er pas aan beginnen zodra je zeker weet dat je iedereen kunt betalen". Eigenlijk had de zangvereniging de hoop al opgegeven. "Maar toen duidelijk werd dat het Fonds voor Cultuurparticipatie 20.000 euro wil bijdragen, hadden we zekerheid. Ook andere cultuurfondsen en Arnhem leveren bijdragen.  "Het GOOG draait ook zijn eigen spaarpotje om voor Faust. "We steken er zelf bijna 25.000 euro in. Dat geld hebben we de afgelopen jaren verdiend met het geven van concerten en met de medewerking aan de tournee van Marco Bakker in het afgelopen najaar. "Bijna niemand in de amateursector krijgt het nog voor elkaar om dit soort grote producties te maken. "Wij merken ook dat het de afgelopen jaren steeds moeilijker wordt om voldoende geld bij elkaar te krijgen", aldus Ouwendijk. "Je moet met een goed verhaal komen". Het GOOG slaagde daarin door educatieve activiteiten aan Faust te koppelen.

-----

vrijdag 4 juni 2010
De Gelderlander
door Martin Hermens

GOOG TOERT MET MARCO BAKKER DOOR NEDERLAND

Artikel Gelderlander
Arnhem - Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) uit Arnhem gaat vanaf 22 september een maand lang op tournee met bariton Marco Bakker. Het is de eerste keer dat het amateurkoor zich aan een dergelijk avontuur waagt. De samenwerking komt tot stand op nadrukkelijk verzoek van Marco Bakker zelf. De zanger en het koor werken al 35 jaar regelmatig samen. 'Hij weet dat het GOOG een goed product kan neerzetten', aldus Tineke Ouwendijk van het GOOG. Onder de titel Weens Operette Gala reist Marco Bakker samen met een symfonieorkest, de sopraan Selma Harkink en het Arnhemse koor langs twintig grote theaters in Nederland. De tournee eindigt in het weekeinde van 23 en 24 oktober met concerten in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Bij elk concert zijn 40 tot 45 koorleden van het GOOG nodig. Het gezelschap telt in totaal 78 zangers en zangeressen. Omdat het om amateurs gaat, kan niet iedereen alle concerten meemaken. Het streven is om in Carré wel met de hele club op toneel te staan. GOOG-directeur Hans Lamers is bij alle concerten aanwezig om de kwaliteit te waarborgen. 'Operette zingen lijkt makkelijk, maar is dat niet', benadrukt Ouwendijk. 'het zijn vaak luchtige melodieen vol tempowisselingen. We zijn druk aan het studeren omdat goed voor elkaar te krijgen.' Met deelname aan de concertreeks haalt het GOOG geld binnen voor de volgende grote operaproductie. die staat voor november 2011 op de agenda. Er komt geen concertuitvoering in Arnhem.

----

Vrijdag 30 april 2010
door Martin Hermens

EEN TUIN ALS PLEK OM IN VREDE TE KUNNEN LEVEN.

Om de vijf jaar pakt Arnhem groots uit voor de dodenherdenking. Regisseur Adriaan Luteijn heeft opnieuw de touwtjes in handen.
Of de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei zinvol is? Adriaan Luteijn hoeft niet na te denken over zijn antwoord. "Natuurlijk. Het mag bij ons dan redelijk rustig zijn, elders staat de wereld nog steeds in brand. Voor mij is het niet perse nodig om daar eens per jaar bij stil te staan: je zou elke dag bezig moeten zijn met hoe we de vrede in stand kunnen houden. Want we zijn er nog lang niet: daar moet hard aan gewerkt worden. "Vijf jaar geleden regisseerde hij de indrukwekkende herdenkingsproductie in de Eusebiuskerk. Voor dit jaar deed Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen opnieuw een beroep op hem. " Na de vorige keer dacht ik: nooit meer. Maar toen de vraag weer kwam, hoefde ik daar niet lang over na te denken", aldus Luteijn. "Kunst is zeer geschikt om dingen te verbeelden. Ik vind het mooi dat die stichting daar gebruik van wil maken. Liepen vijf jaar geleden de spelers met koffers in de hand de verwoeste stad uit, Luteijn laat ze in de productie van dit jaar terugkeren naar de chaos die achterbleef na de Tweede Wereldoorlog. De titel Let's keep our garden growing... zegt wat hem betreft alles. "Het aanleggen van een tuin is een metafoor voor het creëeren van een plek op de wereld waar we allemaal in vrede kunnen leven. Als we er hard aan werken, komt zo'n tuin vol bloemen te staan. Maar mijn boodschap is dat we moeten blijven werken in die tuin. Want doen we niets aan het onderhoud, dan gaat het vanzelf mis. "Leidraad dit keer is de compositie The armed man van de Britse componst Karl Jenkins. "Een heel pakkend stuk met veel lagen"< legt Luteijn uit. "De muziek van Jenkins is letterlijk het uitgangspunt van deze productie: ze brengt structuur aan in wat we willen laten zien. " Muziek, zang en dans, aangevuld met historisch filmmateriaal van het Gelders Archief in Arnhem, vullen de voorstelling. Dat maakt voor Luteijn het regisseren van Let's keep our garden growing.. tot een ingewikkelde klus. "Alle individuele onderdelen zijn al goed. Daar zitten prachtige, ontroerende momenten tussen. Maar ik heb nog geen zicht op hoe het toaal wordt. Pas bij de laatste repetities schuift alles in elkaar. Dat maakt het spannend". Gelukkig weet hij zich geruggesteund door 150 enthousiaste vijwilligers. Onder hen veel jongeren. "Ik merk dat zij het allemaal belangrijk vinden om te doen. Dat schept een grote betrokkenheid.

Let's keep our garden growing..
- De herdenkingsproductie Let's keep our garden growing...is dinsdag 4 mei te zien in de Eusebiuskerk in Arnhem.
- De uitvoering begint om 20.15 uur, direct na afloop van de officiële plechtigheid bij het beeld Mens tegen macht van Jacobs van den Hof bij de ingang van de kerk en is gratis bij te wonen.
- Medewerking verlenen het orkest Philharmonie Gelre, het Gelders Opera- en Operette Gezelschap en dansgroep Lefamm.
- De 'vredesmis'van Jenkins is op cd uitgebracht op het label Venture.

-----

 

Persbericht

Novembermaand: GOOG in concert
Franse Romantiek & Britse Barok

In de maand november brengt het bekende Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG) haar concertprogramma: Franse Romantiek en Britse Barok. Het concert biedt een grote variatie en héél verschillende sferen door een keuze van werken uit twee verschillende perioden uit de muziekgeschiedenis. Vóór de pauze brengen solisten en koor  een selectie van operamelodieën van Franse romantische componisten, terwijl na de pauze de integrale uitvoering van de betoverende barokopera Dido and Aeneas van Henry Purcell plaatsvindt. Het concert staat onder muzikale leiding van dirigent Hans Lamers en de regie is in handen van Bernd Duenk. Chris Kok, pianist, begeleidt de Franse operaselecties en de opera Dido and Aeneas wordt begeleidt door een barokensemble. De concerten vinden plaats op 20 november in de Reehorst in Ede, op 22 november in Musis Sacrum in Arnhem (matinee) en op 28 november in theater De Lampegiet in Veenendaal.

Het concert vindt plaats in een geënsceneerde, originele en speelse regie. Het wordt volledig met eigen solisten van het GOOG uitgevoerd. In het Franse deel van het programma zijn aria’s en koorwerken te horen van de componisten Delibes, Saint Saëns, Gounod en Bizet. Zij gelden als ware exponenten van de Franse muzikale romantiek in de 19e eeuw. Kenmerkend voor deze periode was dat alles draaide om menselijke emoties, om fantasie, drama en natuur. De selecties die op het programma staan getuigen daar ook van. In Romeo et Juliette van Charles Gounod draait het om het beroemde liefdesverhaal; liefde tegen de verdrukking in. Hartstocht en verleiding klinkt in Dalila’s aria Mon coeur s’ouvre a ta  voix, uit Samson et Dalila van Saint Saëns. Lakmé  van Léo Delibes is een typisch voorbeeld van de exotische opera uit de romantische periode met lichte, melodieuze muziek in oosterse sfeer. Spanning, avontuur en drama komt naar voren in de selectie uit Carmen van Bizet.

De uitvoering van Dido and Aeneas van Henry Purcell brengt een compleet andere, barokke muzieksfeer mee. Deze ‘kameropera’ geldt als Purcells meesterwerk en handelt over de liefde van prins Aeneas voor koningin Dido van Carthago. Een liefde die helaas geen happy end kent en wordt verstoord door de heksen, die Dido haten. Zij wekken een grote storm op, zodat Aeneas tijdens de jacht van de troep wordt afgezonderd en Dido en haar gevolg terug vluchten naar de stad. Aeneas wordt onder valse voorwendsels, een ‘goddelijke’ opdracht, aangespoord te vertrekken. Hij aanvaardt dat met tegenzin en Aeneas' matrozen bereiden het vertrek voor, tot grote vreugde van de heksen. Als Aeneas huilend afscheid neemt van Dido, beschuldigt zij hem van schijnheiligheid. Aeneas zegt toch te willen blijven, maar Dido stuurt hem de laan uit. Dido sterft van verdriet, Cupido's dalen neer uit de hemel en strooien rozen op haar graf. De sterfscène met de aria When I am Laid in Earth, is een klassieke aria uit het barokrepertoire.

Meer informatie over kaartverkoop, tijden en tarieven is te vinden op www.goog.nl of bij de kassa’s van de theaters. Reserveren kan ook via googmail@planet.nl.

Wenst u informatie en/of beelden van het GOOG te ontvangen? Neem dan contact op met Tineke Ouwendijk (secretaris en publiciteit), telefoonnummer  0318-575 729 of 06-546 05 250. E-mail: googmail@planet.nl