Geschiedenis

actie bij opera

Sinds haar oprichting op 1 februari 1954 streeft het Gelders Opera- en Operette Gezelschap, het GOOG, naar een programma-aanbod dat zo goed mogelijk is afgestemd op de wensen van het publiek, waarbij “uitstapjes” naar wat onbekender werk niet worden gemeden. Jaarlijks brengt het GOOG een operaproductie of een galaconcert van hoge kwaliteit, waaraan in de loop der jaren veel bekende operasterren meewerkten. De keuze van de opera’s en operettes zijn zeer afwisselend en divers.
Kenmerkend voor het GOOG is het omvangrijke en gevarieerde opera-, operette- en musicalrepertoire, dat in de loop der jaren is opgebouwd en ook de niet alledaagse keuze van componisten en hun werken.

Bekijk onze concertgeschiedenis.

In de concertagenda vindt u een overzicht van onze aankomende uitvoeringen.

Sinds 40 jaar werkt het GOOG mee aan diverse t.v. producties zowel in Nederland als in België. Een willekeurige greep uit de veel bekeken programma’s waaraan het GOOG haar medewerking verleende: Muziek uit Duizenden, Muziek met Marco, 25 jaar prinses Beatrixfonds, Kerstshow met Cristina Deutekom, de Spoorzoekershow, Vara’s Superfan, Nationaal Songfestival met Gerard Joling, Doet ie’t of doet ie’t niet met Peter Jan Rens, Help Rusland de winter door met Cristina Deutekom, de RTL 5 uur show, All you need is love, Help een kind van Unicef, 30 jaar TROS, Wie van de Drie, Specials van Ivo Niehe met o.a. Andrea Bocelli, Una Voce Particolare, Astma Gala, 75 jarig bestaan van de NCRV. Bij de BRT tweemaal een avondvullend Belcanto concert, waaraan internationaal bekende operastemmen hun medewerking verleenden. Eén van de vele hoogtepunten was het GOOG optreden tijdens het “World Liberty Concert” in Arnhem, met ruim 80.000 bezoekers. Dit spectaculaire concert werd op 8 mei 1995 uitgezonden in maar liefst veertig landen. Er werd een single-CD van gemaakt en de totale productie was genomineerd voor de “Gouden Roos” van Montreux.

In 1996 werkte het gezelschap mee aan de nieuwe CD van Jan Vayne en zo ook aan een CD van Harry Sacksioni.

In datzelfde jaar werd het gezelschap uitgenodigd om samen met Lee Towers haar medewerking te verlenen aan de opening van het stadion “Gelredome” in Arnhem. Drie tv-kanalen zonden het spektakel uit. In oktober 1998 direct gevolgd door een groots optreden aan het “Postcodeloterij Gala” in hetzelfde “Gelredome” waarvan samen met het orkest van André Rieu eveneens een CD werd opgenomen van “Geluk is onze code”.

Van 1997 tot en met 2004 heeft het GOOG onafgebroken meegewerkt aan het populaire TV programma “Una Voce Particolare“, gepresenteerd door Ernst Daniel Smid. Diverse solisten van het GOOG schitterden als winnaar van een uitzending. Het gezelschap werkte zowel figuratief als muzikaal mee aan dit programma.

Op 6 mei 2003 zong het gezelschap bij het herdenkingsconcert van Pim Fortuyn in Rotterdam.

Tijdens het “Flying Doctors Gala 2002” in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, verraste het GOOG het prominente publiek met het, bij het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander, beroemd geworden “Adiós Nonino”, begeleid door het Metropole Orkest en Carel Craaijenhof.

In oktober/november 2010 een tournee met de productie het Weens Operette Gala op uitnodiging van Marco Bakker. Deze Weense tournee bevatte in hoofdzaak highlights uit het bekende Strauss, Kalmann en Léhar repertoire. Het geheel werd begeleid door L’Orchestra Particolare olv dirigent Jan Stulen. Het was geweldig, in 4 weken kris-kras door Nederland, langs alle grote theaters en concertzalen. Het laatste concert van deze serie was in Theater Carré. Hier werden televisieopnames gemaakt van dit concert. Deze opnames werden 2 x 1 uur uitgezonden bij omroep Max.

Dirigenten vanaf de oprichting:
Leo Pappenheim 1954 – 1963
Wim van der Mee 1963 – 1973
Gert Terwiel 1973 – 1974
Wim van der Mee 1974 – 1980
Hans Lamers 1980 – heden

Een greep uit de afgelopen tien jaren, waarin het gezelschap in diverse theaters op de planken stond met befaamde producties.

  • Amore et Cuore mmv Andre Post
  • GOOG in CONCERT (Franse Romantiek en Britse Barok)
  • Weens Operette Gala met Marco Bakker
  • Opera Faust van Ch. Gounod mmv André Post, Nanco de Vries en Selma Harkink.
  • Opera Cavalleria Rusticana van R. Leoncavallo/Carmen van G. Bizet mmv Wilma Bierens en Jeroen Bik
  • Eugen Onegin van P.I. Tschaikowski, Arnhem, Veenendaal en Nijmegen met: Robbert Muuse/Lisette Bolle/Pascal Pittie
  • Operaconcert met als gastkoor het Volendams Operakoor.
  • Carmina Burana van C. Orff met eigen solisten.
  • Opera Meets Musical ism Amsterdams Musical Koor